Shoe Care

Don Dion
Don Dion Hermitage Mall Unit 96
Don Dion for Ladies Hermitage Mall Unit 107

Tips voor het onderhoud

U stapt dagelijks 8000 keer! Goede schoenen helpen uw voeten bij deze zware belasting. Houd uw schoenen daarom langer, dankzij een goed onderhoud. Dit kan met de onderstaande tips. Hebt u specifieke vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Lederwaren poetsen kan nooit te vaak. Wel te dik of te vet. Dan smeer je het leer dicht, zodat het niet meer kan ademen. Zorg ervoor dat de lederwaren droog en schoon zijn. Reinig ze niet met een afwasmiddel, maar gebruik de juiste onderhoudsproducten. Een borsteltje voor het grove vuil en eventueel water voor erg vuile schoenen. Door het voeden van je schoenen met schoenpoets drogen ze niet uit en blijven ze soepel. Door ze goed te behandelen blijven ze ook beter vuil- en waterafstotend. Je kunt de schoenen beter niet onderhouden terwijl je ze draagt. De lederwaren vanaf het begin onderhouden met het daarvoor bestemde onderhoudsmiddel. Suède (keerzijde van leer) en Nubuck (geschuurd leer) onderhouden met een velours nubuck blokje of met een speciaal borsteltje. Daarna altijd impregneren met een vuil- waterafstotend middel. Spuitbussen altijd goed schudden voor gebruik.

Onderhoud van glad lederen schoenen

Glad lederen schoenen hebben de eigenschap op een natuurlijke wijze te verkleuren door bijvoorbeeld zonlicht of te verharden door regenwater. Wij adviseren het product regelmatig met schoencrème te behandelen. Dit komt de levensduur en de uitstraling ten goede. Hoogglanzend leer kan in gebruik matter worden. Laat u voor het juiste onderhoudsmiddel adviseren door ons.

 1. Minstens wekelijks reinigen met een lederreiniger. Dit voorkomt aantasting omdat het vuil niet binnendringt in het leder.
 2. Het leder voeden met een schoencrème maakt het leder zacht en doet het leder als nieuw aanvoelen en uitzien.
 3. Pas na reiniging en voeden schoensmeer aanbrengen. Uw schoenen worden weer glanzend mooi!
 4. Tenslotte uw schoenen waterdicht maken met een waterafstoter.

Onderhoud van daim en nubuck schoenen

 1. Vooraleer u de schoenen draagt: meerdere keren behandelen met een waterafstotend middel. Onmiddellijk herhalen wanneer u merkt dat het water niet meer afgestoten wordt.
 2. Het vuil verwijderen met een daimborstel. Voorzichtig bij het kammen: daim is vlug beschadigd!
 3. Gebruik een nubuckolie en geen producten bestemd voor leder. Deze kunnen ernstige beschadigingen aanbrengen.
 4. Verwijder vlekken onmiddellijk met een vloeibare nubuckreiniger of reinigingsgom.
 5. Gebruik een daim/ nubuck vernieuwer wanneer u uw schoenen al een tijdje gedragen heeft.

Extra tip voor schoenen van gevet nubuck (waxed):

 1. Met een speciale crème houdt u het gevette nubuck soepel en op kleur. Crème dun en gelijkmatig aanbrengen. Daarna goed laten drogen. Niet uitborstelen! Lichtgekleurde schoenen kunnen wel iets donker worden.
 2. Vlekken op gevette nubuck mag u rustig afwassen of behandelen met lederreiniger. Vergeet niet nadien opnieuw waterafstotend te maken!

Onderhoud van uw textielschoenen

In dit bijzondere materiaal is stof en/ of textiel verwerkt. Dit komt zowel het draagcomfort als de modieuze uitstraling ten goede. Rekken, rafelen, verkleuren of splijten van het materiaal is hierbij mogelijk. Wij adviseren je de schoenen regelmatig in te spuiten met ‘vario delicate proof’. Dit bevordert de levensduur aanzienlijk.

 1. Voor u de schoenen draagt en na iedere behandeling: waterdicht maken met een waterafstotend middel.
 2. Reinig met een speciale textielreiniger (vlekkenschuim of shampoo).

Onderhoud van uw laklederen schoenen

Deze leersoort is voorzien van een speciale vernis- ofwel laklaag. Dit maakt dat het product een hoogglans en zekere modieuze uitstraling krijgt. De mogelijkheid bestaat echter dat er blaasjes, barstjes en scheurtjes ontstaan, in dit gevoelige materiaal, met name op buigpunten. Wij adviseren het product niet bloot te stellen aan grote temperatuurverschillen. Als onderhoudsmiddel adviseren wij een ‘lak polish’ te gebruiken. Deze is op te brengen met een sponsje. Dit middel reinigt, beschermt, houdt de laklaag soepel en geeft glans aan het lakleder. Onderhoud hiermee voorkomt barsten voor een groot gedeelte. Gebruik geen spray! Kleine beschadigingen kunnen bijgewerkt worden met nagellak in dezelfde kleur.

 1. Wekelijks voeden met lakolie (zwart of kleurloos).
 2. Reinigen met een gel die met een doekje aangebracht wordt. Laten intrekken en nadien oppoetsen. Dit voorkomt het barsten van uw laklederen schoenen! Opletten: laklederen schoenen nooit waterafstotend maken!

Onderhoud van vlechtleer

Voor het onderhoud van vlechtleer: zie gladleren schoenen. Opgelet: schoencrème kan tussen het vlechtwerk blijven zitten. U gebruikt hiervoor beter een spuitbus. TIP: Dagelijks wisselen van schoenen

 1. na een dag dragen hebben uw schoenen tijd nodig om wat “uit te ademen” en te drogen. Laat ze daarom een dag staan nadat u ze gedragen hebt. Uw schoenen gaan dan langer mee!
 2. zet uw schoenen tijdens het drogen nooit te dicht bij een warmtebron zoals een kachel. Uw schoenen zouden hard worden en gaan barsten. Zet de schoenen op een koele plaats. Drogen in de buitenlucht is ideaal. Voorzichtig bij het aantrekken van de schoenen, let erop dat het achterste gedeelte niet ingetrapt wordt. Zorg er ook voor dat vooral uw kinderen bij het uit- en aantrekken van de schoen, de sluiting helemaal losmaken. Een schoentrekker is hierbij een uitstekend hulpmiddel.

Onderhoud van sportschoenen

 1. Ook hier zorgen lederreinigers en speciale waterafstotende producten voor een goed onderhoud. Gebruik geen gewone waterafstotende producten want deze maken de poriën dicht!
 2. Indien de kleuren wat vervuild zijn kan u uw sportschoenen de originele kleur terug geven door het kleurproduct (wit of zwart) te gebruiken.
 3. Gebruik voor het onderhoud van uw outdoor shoes ( wandelschoenen) de speciale sets bestaande uit een sponsje, een reinigingsproduct en een protector.
 4. Vervelende geurtjes gaat u tegen met de juiste schoenendeodorant die de bacteriën absorbeert. Een deodorant die enkel de geur wegneemt lost het probleem niet op.